Friday, December 30, 2011

internet yang seperti siput

Thursday, December 29, 2011

kenapa dah lama bersawang?

Bismilahhirohmanirohim

fuuhhhhhhh banyak kali betul blog ini bersawang. kenapa agaknya eh? korang pun pernah begini rupakan. Hany berani kerat jari kalau korang tak penah rasa begitu. Seperti rasa mood tercampak ke laut ke tercampak ke sungai kah. Pokok pangkalnya tiada semangat nak update blog. haii sekema pulak bila kebangkitan semula ni. cehh kebangkitan semula konon nya ya... macam pelik pulak kan.. yeee Tapi inilah dianya azam baru kot.. semoga tahun 2012 yang bakal kita akan lalui beberapa hari saja lagi ini bakal menjadi sejarah baru dalam kehidupan kita semua.

Memang almost 3month Hany tidak mengadap keyboard sambil menaip melepaskan apa yang terpendam didada ini. yee.. semuanya Hany simpan kemas dalam lipatan hati ini agar menjadi memori saja. hhehehehe bunyi macam kisah sedih pula. Walau sedih mahupun gembira.. Hany simpan sajalah. Bukan kata blog hanya sebagai medan meluahkan perasaan marah @ benci @ sebagainya... malah apa saja kisah-kisah gembira. Hany pasrah atas kealpaan ini.

MALAS???
owh iya .. Malas juga salah satu punca blog tidak berupdate. Takut-takut tiada siapa yang hendak baca. Tetiba baru tersedar. Walaupun tiada siapa baca, boleh juga dijadikan peringatan untuk diri sendiri tentang kehidupan yang pernah dilalui. Kerana kita sebagai manusia mudah lupa. Lagi-lagi manusia seperti Hany.

No idea!
yes.. tidak ada cerita nak dikisarkan. Tidak ada sejarah mahu dituliskan. Bila tulis terus dipadamkan. Tulis lagi terus dipadamkan kembali. ohooo situasi apakan ini. Kemelut apakah itu namanya. Tiada kata-kata yang sesuai untuk dilontarkan malah mahu ditaipkan untuk tatapan sendiri atau pun tatapan sahabat handai. Mungkin boleh cedok sedikit idea daripada sahabat handai. Chooppp !!! bukan meniru ya. Cuma mencari keserasian dalam penulisan.

Gangguan...
ermm.... Siapa bilang tiada gangguan bila mahu meneruskan hajat berblog? kalau di rumah susah tentunya dengan kerenah anak-anak atau kesibukan melangsaikan hal-hal berkaitan rumah, suami mahupun anak-anak. Jika di office pula sudah tentu kekanggan kerja, lagi-lagi ke 'busybody'an rakan-rakan sekerja. erm.. Hany pasrah lah bab ini. Tidak mahu bagaimana blogger tegar boleh menjadi begitu TEGAR dengan blog. owhh Hany rasa mahu saja seperti mereka. Bilakah masa itu akan tiba???

Tiada masa!
yeee Hany lah tu. Macam la orang lain ada punya lebihan masa. Padahal sama saja peruntukan masa 24jam sehari. Bagaimana mahu uruskan masa agar bisa menjadi seorang yang tegar berblog. Tak dapat Hany bayangkan kehidupan mereka. Ataupun mereka tiada kerja lain selain berblog? mahupun ber Facebook ber twitter bagai. ermm... sungguh kerdil diri ini. Tapi ada masa pula baca blog orang lain. Pelik kan.

Harap-harap azam tahun baru 2012 ini bakal menjadikan Hany seorang yang tegar ber blog juga seperti rakan-rakan seperjuangan. cewahhhh.

AMIN



Thursday, October 27, 2011

UB Gathering Laga-Laga Pipi @ Critterland

As Salam....

SELAMAT DEEPAVALI....
syok kan coti umum semalam. Best sangat-sangat sebab dapat jumpa kawan-kawan Ukhwah Blogger a.k.a UB. Thanks to Hubby bawak Ibu ngan Faqihah g enjoy2 ngan geng2. best2... jumpa geng blogger yang dah pernah jumpa Fad , Ena , Jue , Dayu jumpa blogger yang tak pernah jumpa pon... Fasya , Ann, ummu sofiya , Naa , Ainul , Mar , Elly dan beberapa org lagi yang daku tak berapa kenal sgt... maap ya.

pagi2 Ibu bgn agak bersemangat sikit sebab nak jumpa geng2 on9 ni.. syiok.. langsung terus call abah yang baru habis kerja mlm tu soh gi beli pembalut hadiah. ya lah kan sebab kalo nak g event cegini musti ada ganjarannya ya idak.. then tak mahu letih2kan badan... kita breakfast mini murtabak yang frozen ja... senang + serdap + cepat. lepas balut hadiah yang tak seberapa tu terus mandi2kan Faqihah... sementara abah g lelap sekejap. terus SMS penganjur... soh tunggu kami.. sebab kami lewat.. ampun ek.

sampai tempat kejadian lebih kurang jam 11am... sedang2 elok ja... terus ja register bagai la kan. hapa lagi bukan maen laju ja Faqihah nak terkam sumer permainan kat situ.. teruja la katakan.. Ibu lak teruja jumpa mommy blogger laen.. abah lah terpaksa layan Faqihah ya.. tQ B. borak2.. then tukar2 hadiah bagai... mcm xtvt wajib lak kalo gath kan. best2... Ibu dpt hadiah drp Mar.. thanks. Jum layan gambo je lah..




gambo selebihnya kat layan kat FB ja lah eh

Friday, October 21, 2011

Gula Halus vs Gula Kastor

Cerita pasal gula ni timbul sebab Ibu nak beli gula. tapi bila sampai kedai Ibu jadi confuse pulak nak beli gula halus ke gula kastor.. so sudahnya tak beli.. hahaha.. last weekend nak buat roti, baru perasan takde gula halus/kastor dah..yg ada gula pasir.. so terpaksa la blend sendiri.. anyway.... gula kastor lebih halus compared to gula halus... (source: http://sugarlabinta.com/about.php)

Gula halus (fine granulated sugar)
Gula halus jenis ini bewarna putih dan sesuai untuk membuat kek kerana butir-butir gulanya yang halus mudah cair apabila dipukul bersama mentega ataupun dipukul bersama telur.


Gula kastor (castor sugar)
Gula ini bewarna putih dan ianya pilihan yang paling ideal untuk membuat kek, biskut, pastri, roti dan lain-lain. Butir-butir gulanya lebih halus dari gula halus dan ia mudah cair apabila dipukul bersama mentega atau telur. Sekiranya gula ini tiada , boleh gunakan gula halus.

Lepas ni harap2 roti ke bingka ke kek ke.. yg memerlukan gula kastor ku menjadi & lebih enak rasanya.. acehhhh hik

Thursday, October 20, 2011

Tanda-tanda si Kecil Autis

As Salam.. happy thusday.. esok dah jumaat yahuuuuu syiok nyer... pg ni waktu sarapan pagi td ada la officemate Ibu tanya tentang AUTISME ni ada tak gejala @ ciri-ciri itu kat Faqihah dari kecil. kerana ditakuti anak beliau ada tanda-tanda tersebut. Setahu Ibu ada la sikit-sikit dulu Faqihah gitu.. tapi sekarang nampak macam ok ja.. pernah juga tanya kat Pakar An Nur, Doc kat is it NORMAL. then Ibu google la info tentang AUTISME ni nak share ngan korang.



Gelaja autisme pada anak ternyata boleh terjadi sejak awal. Hanya saja anda harus peka dengan tanda-tanda yang ditunjukan anak anda. Berikut beberapa tanda kemungkinan anak anda autis:

Usia 2 - 3 bulan
Diusia ini mestinya anak sudah boleh melakukan eye contact dengan orang yang ada dihadapannya. Waspalah anak anda jika pada usia ini cenderung tidak melakukan eye contact dengan orang lain terutama ibunya.

Usia 3 bulan
Pada usia 3 bulan seharusnya anak sudah bisa merespon anda dan suara anda, paling tidak dengan sedikit tersenyum. Anda harus wapada jika ternyata si kecil cenderung cuek dan tanpa reaksi dengan anda dan suara anda.

Usia 6 bulan
Di usia ini biasanya anak sudah boleh diajak bergurau dan tertawa. Jika anak anda takut bahkan tidak tertawa dan tidak memperlihatkan ekspresi senang diwajahnya saat berinteraksi, waspadalah gejala ini sebagai gejala autisme.

Usia 8 bulan
Di usia ini biasanya rasa ingin tahu anak sedang tinggi, ia akan ikut menoleh kearah dimana anda mengalihakan pandangan dari dirinya ke tempat lain. Jika hal tersebut tidak terjadi pada anak anda secara berulang-ulang, ada kemungkinan anak anda menapakan gejala-gejala autisme.

Usia 9 bulan
Saat sikecil memasuki usia 9 bulan, biasanya mereka sudah mampu berceloteh dengan kata-kata sederhana, atau paling tidak bergumam tak jelas. Jika pada usia ini anak anda lebih pasif dan enggan berceloteh, waspada sebagai gejala autisme.

Usia 12 bulan

  • Anak usia 12 bulan sudah mulai memiliki pengenalan akan dirinya, terutama namanya. Ia akan menoleh saat anda atau orang lain memanggil namanya. Jika anak anda tidak menoleh atau malah takut jika ada yang memanggilnya waspadai kemungkinan anak autisme.
  • Di usia ini, anak seharusnya sudah bisa meniru bahagian depan atau belakang ucapan orang lain, jika ia hanya diam bahkan tidak memberi respon dengan lawan bicaranya, waspada.
  • Anak usia setahun sudah mulai boleh diajak melambaikan tangan. waspadai pertanda autisme jika anak anda tidak peduli dengan ajakan anda melambaikan tangan, dan malah asik dengan aktifitasnya sendiri.
  • Anak usia setahun akan melihat ke arah yang anda tunjuk. Hal tersebut menunjukan perhatiannya pada lingkungan sekitarnya. Jika anak anda cuek dan tak peduli dengan sekitarnya, waspadai tanda-tanda autisme.

Usia 16 bulan
Anak usia ini mestinya sudah mulai berbicara sepatah dua patah kata. Jika anak anda masih enggan bicara, dan malah tidak peduli dengan orang lain yang mengajaknya berbicara, waspadai sebagai salah satu gejala autisme.

Usia 18 bulan
Anak 18 bulan akan menggunakan jarinya untuk menunjuk sesuatu yang menarik perhatiannya. Hal tersebut menandakan sikecil sudah memiliki keinginan untuk mengkomunikasikan keinginannya, dan mencuba berinteraksi dengan orang lain. sementara anak autis cenderung enggan berkomunikasi dengan orang lain untuk mengutarakan keinginannya.

Usia 24 bulan
Anak usia 24 bulan sudah mulai mampu menyebutkan satu atau dua kalimat dengan jelas dan teratur. Yang menandakan anak anda sudah siap diajak berkomunikasi dengan anda dan orang disekitarnya. waspadai jika anak anda cenderung sibuk dengan dunianya sendiri dan enggan berkomunikasi atau malah cenderung takut dengan anda dan orang-orang disekitarnya.

Jika keadaan fizikal anak terutama telinga dan mata terbukti normal, namun menunjukan tanda-tanda autisme diatas, jangan panik. Segera konsultasi ke doktor ahli terapi autisme atau psikiater anak, agar anak memperoleh sesi terapi yang membantu membuatnya terarah. Yang harus anda ingat autisme bukanlah penyakit, jangan pernah menganggap anak anda pesakitan hanya karena ia mengalami autisme. Sedikit perhatian dan penanganan dari ahlinya dapat membantu membuatnya lebih peka dengan keadaan sekitarnya, terutama dengan anda.

(source: sini )


ada lagi ni

Benci perubahan / Hate changes
Mereka ini tak sukakan kelainan. Kalau boleh nak guna cara biasa yang selalu mereka buat. Contoh nak makan hanya guna pingan or sudu /garfu yang sama.

Talks over and over about the same thing
Contoh: Nak teddy bear nak teddy bear!
Cakap berulang-ulang kali benda yang sama je.

Doesnt play with others
Golongan ni memang tak tahu nak bersosial. mean sosial is bergaul dengan orang sekeliling. Tak nak bermain dengan rakan sebaya yang lain.

Shows needs by using an adult's hand
Yang ni pun memang jelas. Kalau nak sesuatu benda contoh aiskrim ke ape ke mereka akan menggunakan tangan orang dewasa tunjuk keinginan. Tak berani nak tunjuk dengan tangan sendiri.

Enjoys spinning things
Mereka suka memutar objek

Joins group only if adult insists and assists
Mereka ni kalau tak disuruh, didesak dan dibantu memang tak akan bergaul dengan sebaya mereka.

One side converse
Perbualan satu pihak sahaja. That's why golongan ni suka bercakap sorang-sorang.

Doesnt show interest


Repeats thing
Suka mengulangi sesuatu perbuatan

Does thing like flapping hand
Very clear. Mereka suka mengibas-ngibas tangan.

No pretend play
Haaa..ini seriously bahaya. Kadang-kadang kalau mereka bermain ala-ala superman jangan terpedaya. They're not like the others. Takde istilah main olok-olok pada mereka.

No eye contact
Ni orang normal pun kadang-kadang bercakap takde eye contact haha

Laugh or giggles inappropriately
Suka ketawa berdekah-dekah tak bersesuaian dengan keadaan. Maksudnya takde perkara yang menggelikan hati pun berlaku tapi mereka boleh ketawa berdekah-dekah.

(sources : sini )

Wednesday, October 19, 2011

SUIS

morning uoll..

ermmm.. harini terdetik lak nak share tentang suis. hahhaha lawak ja bunyi pasei suis lak kan... hah suis penting woo.. ye lah kita-kitakan ada anak kecil. agak bahaya la disitu.. kalau-kalau lah anakku si Faqihah tu cucuk lubang suis tu dengan benda-benda yang boleh menggalirkan arus elektrik.. mahu nya tak bahaya kan.. walaupun Ibu & Abah nya kerja kat Tenaga Nasional Berhad, pentingkan sangat keselamatan & kesihatan pekerjaan. keselamatan di rumah juga perlu diutamakan kan. Sayang anak la katakan.. Tapi kat rumah kuarters tu tak boleh la nak ubah bagai segala kelengkapan yang ada karang tak pasal-pasal kena denda lak kan.. so kena amik cara laen la untuk jaga keselamatan kat rumah. kalau lah ada suis macam ni kat Malaysia, sure haku dah borong dulu.
.


cantik & selamatkan..



berbanding suiz yang lama cam ni


Tuesday, October 18, 2011

mari menjaga kesihatan diri



CARA RASULULLAH S.A.W MENJAGA KESIHATAN DIRI

SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (Hadis riwayat Muslim)

TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN

Sabda Rasulullah w yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

GEMAR BERJALAN KAKI

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.

TIDAK PERNAH IRI HATI

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

"BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI. Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat rasulullah.. semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.."-)

sumber dr sini

Monday, October 17, 2011

PERHATIAN semua



ANDA BOLEH HUBUNGI HANY DI TALIAN BARU

013-287 2304


Wednesday, October 12, 2011

saya suke die ni


Monday, October 10, 2011

day three : 10 things you hate

As Salam...morning.

10 menda @ perkara yang daku menci???
ermm... ade ke ek? adoiii.. layan jak lah kan

1. KAWAN MAKAN KAWAN - yup... ini yang daku paling tak suka. sebab die nih la suka sangat nak tunjuk baek bila depan kita.. tapi bila kat belakang hanya Allah yang tahu. adoiii aii tak tahan la ngan orang yang macam nih... tapi apa nak buat. kena lah sabar melampaui segala2nya kan.

2.
LIPAS - ohhhhhh itu binatang memang daku TERAMAT2 MENCI okay.. tapi si Faqihah boleh dok kejar2 binatang nih. adoiii la anak...


3. KAKI KIPAS - kaki kipas a.k.a AIRCOND kuat.. hahhahah zaman dah modern... so die siap pakai aircond ko.. ahakss.... kaki bodek la tu namanya kan kan kan..

4. SELUAR KETAT - hah seluar ketat???? apa ek.. ala... ini bukan sbb dah gemokzz ok.. ni sbb seluar tu mmg kecit sejak azali... gatal2 beli pastu blk umah rasa x selesa lak.. huhhh menci2.. mcm nak campak je kat luar tingkap dr tingkat 7 kang..

5. NANGIS - bila anak nangis yang melalak2 macam kena cubit.. huhhh menci tul... boleh ilang akal haku tau... lagi bila daku nangis .. then ada org ckp gini "ala.. Hany sudah2 lah tu, dah2 tak yah nangis lagik"huhhhh mmg lama lagik la haku nangis.. uhuuu daku rasa ini budak sudah ikut style ibu die lah.. harharharharrrr hai anak hai anak...

6. TOLONG - macam baek ja bunyi yee kan. ermm.... haku benci oraang yang bila mintak tolong kat kita.. MANIS sungguh kata2nya.... bila kita lak nak mintak tolong.... huhhhh pandang sebelah mata pon tak layan... grrrrrrrrrrrrrrr menyirap haku manusia camni.

7. MAKANAN ADA BAU LIPAS - perghhh patut la daku tak suka lipas kan... yang seangkatan dengannya pon sure la daku tak suka okay.... kalo makan kat kedai "selalunya" ada ini bau sama ada di makanannya atau di pinggan, mangkuk, sudu, garfu@ gelas. sanggup daku tak makan dah makanan tu...walaupon daku teramat-amat lah lapor.. uweeekkkk. uhuuu sensetip tul haku ngan lipas nih..

8. LAMBAT - terhegeh2.. ohooo leceh la nak berurusan dengan orang gini kan.. haku paling tak suka lah wey..... boleh menyirap darah kalo layan orang gini.. konon nak jadik orang yang PERPECT.. ade lah... boleh ke ??? kita buat apa yang termampu sudah la... x yah lah nak perlecehkan masa orang laen lak...

9. JANJI - pandai sgt berjanji tapi huhhhhhhhh macam haram... tak boleh la haku ngan manusia cegini

10. UNGKIT - kenapa lah diungkit2 kisah2 silam.. benci betul tau... tak suka occay..

huhhh entry ni buat daku berasap lah... ermm...

Friday, October 07, 2011

day two : 10 things you love

wahhhh rajin ni sejak2 dah abes exam ni.. boleh la bersenang lenang update blog.. ahakssss.

10 things you love

DAKU SAYANG :-

1. AGAMA - owhh.... SAYANG agamaku

2. MAK a.k.a nenek - nenek yang daku panggil MAK daripada kecil. Dialah yang membesarkan daku dengan tulang empat keratnya tu.... Nama MAK .. Khatijah Binti Mohd Sayed. sekarang berusia 76 tahun. ermm.. tak tahu la kenapa daku diserakan pada EMAK sewaktu umurku baru 2bulan.... dah oleh kerana kasih syg dari keluarga kandungku x da langsung... daku mmg tak rapat dengan mereka.... malah semua KASIH SAYANG daku perolehi hanya daripada EMAK, arwah ABAH a.k.a atok, KAKAK a.k.a untie ABANG a.k.a uncle & BO a.k.a uncle. cukup KASIH SAYANG daripada mereka.. Alhamdulillah. tiada ganti semua itu.

3. SUAMI - for sure la sayangkan tak kan tak sang pulop... kalo tak SAYANG buat apa daku terima nikahnya.. hikkkk.. muahhhhh SAYANG Bie!!!

4. ANAK - sapa lah tak sayang anak kan???? tentu2 la Ibu SAYANG kat anak Ibu.... Ibu SAYANG AMERA FAQIHAH. intan payung ibu sorang...

5. KERETA - ermmm.... tentu lah sayang... tapi sekarang dah hampir 1tahun setengah daku berpisah dengan WNT 1153. daku terpaksa korbankan kasih sayang daku kat kereta itu. kete kecit tu dah dijadikan keta sewa kat Dungun ok.. jauhhhhhhh nyer.. adoi.

6. MASA - tentulah masa bersama keluarga @ orang2 yang tersayang. & masa2 utk lepaking


7. GAJET - hp, laptop, ps2 n sewaktu dengannya.

8.
RUMAH - mahei la wey.. for sure kena syg ini harta

9. DUIT - hah!!!! sayang ke daku kat duit.. uhuuu bukan la penjimat orangnya daku nih... pantang ada duit masukkkk for sure ada ja menda nak dibelikan.. hahhahahahahahaa. daku ni rajin gak menyimpan.... tapi rajin gak mengorek.. hikkk tak senonohkan.

10. KAWAN-KAWAN - oppssss betui ke nih??? yup lahh beb.. sebab korang la pendengar setia dikala daku susah ke senang ke.. boleh borak2.. sehati n sejiwa.... muah234 gak..

hah 10 thing you all love pulop apa ek????


Thursday, October 06, 2011

day one : 10 things about you

As Salam.....
meh test menda nih. mcm best kan

10 thing about me:-

1. Nama - Nor Hanylah Binti Ahmad Hanapi. nama kg NONI... tapi bila dah keja, org panggil Hany.. uhuuu mcm manja lak.. honey.. auuwww

2. Lahir - 23 April 1982, Di Felda Sungai Sayong, Kulai, Johor. Jam 19:15pm

3. Keluarga - anak sulung daripada 6org adik beradik. itu ikut kalo seibu ja.. kalo seayah daku anak ke 4 daripada 14org adik beradik.. erm paham2 ja lah.. ayah kawen 3 beb.

4. Suami - Mohamad Faiz Bin Salahudin, anak pertama juga daripada 8org adik beradik. berasal dari jertih Terengganu.

5.
Anak - Amera Faqihah Binti Mohamad Faiz.. lahir 25 April 2010, dilahirkan di Hospital Pakar An-Nur Bangi jam 09:05 am.

6.
Outdoor -suka xtvt outdoor. dulu bujang2 boleh la panjat gunung, redah sungai bagai.. tapi skrg sudah x bleh... sbb hubby dah x izinkan... so kena lah dok umah jaga apa yg patut. sambil sambung study

7.
Kuning - tersangat nak fanatik kat warna kuning sampai dapat gelaran KUNYIT occay... adoii aii. tapi sejak kawen mcm dah murtad.. suka kat HIJAU lak.. pas.. hahahha

8.
Makan- suka sgt makan... makan la apa pun daku x kesah. janji boleh mkn. hik

9. Berat & Tinggi - 44kg ja tinggi lak 154cm... ermmm nasib normal.. ahaksss

10. Dok Tido n Lepaking - hah daku dok kat kuarters UNITEN, Bangi


ehh abis sudah quota nak kena isi.. ermm.. tunggu esok lak ya
cau cin cau
as salam

Wednesday, October 05, 2011

What is 10 things ?

What is 10 things ?
day one : 10 things about you
day two : 10 things you love
day three : 10 things you hate
day four : 10 things you want to say to one person
day five : 10 wishes
day six : 10 items you can’t live without
day seven : 10 important people
day eight : 10 of your favorite songs
day nine : 10 ways to win your heart
day ten : 10 final words


Let's do it together, babess !

What is 10 things ?

What is 10 things ?
day one : 10 things about you
day two : 10 things you love
day three : 10 things you hate
day four : 10 things you want to say to one person
day five : 10 wishes
day six : 10 items you can’t live without
day seven : 10 important people
day eight : 10 of your favorite songs
day nine : 10 ways to win your heart
day ten : 10 final words


Let's do it together, babess !

tetiba rasa ...................


owhhh tetiba tekak nih rasa nak mkn ini donut....
help.. help.. help

Monday, September 19, 2011

JAUH DILUBUK HATI

Bismillahhirohmanirohim....

hattcomm..
fuhh byk tul habok kat sini.
ermm...

happy monday n moody day. ermm... bukan hari ni baru moody.bukan moody yang sebenarnya. lebih kepada KECEWA & BERSALAH kot.

to my Hubby... Mohamad Faiz Bin Salahudin ,

L nak B tahu, L sayang B lebih dari apa yang B tahu!!!!!

Mengapa ambil untuk dibuang??

Kita boleh mengatur langkah tersendiri agar selamat. Atau kita mengikut jejak-jejak yang pernah diatur oleh mereka yang pernah selamat. Kemungkinan kita jatuh kecil sekali.

Pengalaman memiliki sesuatu yang berharga mungkin tidak ditempuh oleh semua orang. Kebetulan TUHAN memberikan sedikit kelebihan juga kekuatan kepada sesetengah orang untuk lebih berani.

Maka mereka mempamerkan kekayaan dan juga keupayaan mereka. Manusia menterjemahkan kekayaan itu mengikut apa yang mereka miliki. Motivasi juga bermakna satu usaha untuk membina kejayaan dan kecemerlangan. Tiadalah ertinya jika kejayaan dan kecemerlangan itu tidak dapat diterjemahkan pula kepada bentuk benda.

Namun, setelah kita miliki semua yang kita usahakan, kadang-kadang yang baru mengatasi yang lama. Rasa kasih, bangga dan gembira mengatasi perasaan yang sama dulunya. Dulu kita amat bangga , amat gembira dan amat kasih, tapi sekarang seolah - olah tiada apa-apa.

Semua ini membuatkan kita termenung dan berfikir jauh. Bagaimana orang itu boleh membuang terus sesuatu yang telah berjasa dalam hidupnya. Sesuatu itu mungkin benda dan mungkin juga manusia.

Jika manusia mungkin ibu kandung, mungkin isteri, mungkin kekasih, mungkin kawan, mungkin saudara mara dan seterusnya. Mengapa manusia mudah saja bercerai dan berpatah arang ? Apakah

seorang suami yang pernah mengongsi hidupnya dengan seorang wanita yang dulunya bergelar isteri tidak dihimbaukan kenangan-kenangan manis? Sebagaimana kita terkadang terkenang-kenangkan kenderaan kenderaan yang pernah kita miliki.

Sungguh menghairankan, kita boleh ambil dan kita boleh buang begitu saja. Kita ambil dengan penuh gembira tetapi selesa membuang seolah-olah dia tidak pernah berjasa dalam hidup kita. Aneh sungguh perasaan sesetengah kita. Manusia diibaratkan pampers, pakai dan buang.

Andainya boleh, pertahankanlah perhubungan kita sehingga keakhir usia. Memang bukan semua dimilikinya menjadi kesukaan kita, tetapi bukan semua yang ada pada kita juga istimewa buatnya. Kita sama-sama berkongsi hidup untuk saling memberi dan menerima.

Usah sangka kereta jenama paling mahal tidak memberikan masaalah. Ada kalanya meragam juga. Usah sangka orang yang serba kekurangan itu tidak membahagiakan, ada kalanya dia lebih mengerti.

Usah sangka apa yang belum kita miliki janji pada kebahagiaan kita. Ada kalanya setelah kita miliki itulah punca masaalah kita. Jangan sangka semua yang cerah kekal cerah sampai bila-bila, ada kalanya menjadi hitam dan menyusahkan.

Semua yang tidak mampu kita miliki bukan penyebab pada ketidakselesaan hidup kita. Ada kalanya yang kita tidak mampu itulah asas kebahagiaan kita, lantaran jika kita mendapat bertambahlah masaalah, menjadilah penyakit dan semakin hilanglah kemerdekaan.

Selalu kita menyangka yang ditangan orang indah dan menawan; apa yang di tangan sendiri sentiasa kedam. Selalu kita meletakkan impian muluk-muluk pada kepunyaan orang sedangkan orang turut terliur dengan apa yang kita miliki.

Jangan mudah membuang tambah-tambah lagi jika ia bukan barang tapi orang.

Cincin perkahwinan adalah cincin termahal didunia, sebab pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti.

Oleh : DR.HM TUAH ISKANDAR AL-HAJ.



owhhhhh sayu sungguh baca artikel nih...

jgnlah dibuang diri ini.

Ya Allah Engkau kuatkanlah hatiku ini.. hadapi dugaanMU ya Allah




Friday, July 29, 2011

Tengah berfikir

Ramai yang cakap sekarang ni kalau suami isteri kerja pun, kalau takde inisiatif lain untuk topup belanja isi rumah memang awal bulan dah kering. Nape awal bulan lagi dah kering? Sebab dapat gaji je terus bayar hutang yang kebanyakannye cecah 80% dari gaji kita, so tinggal la bape sen je nak survive sebulan. Then tunggu gaji lagi, ulang lagi benda yang sama, sampai bila? Sampai bila-bila la kita tahan selagi belum rasa nak maju setapak untuk cari inisiatif lain untuk bantu financial freedom.

Contohnya…bagi mereka yang tinggal di bandar especially Klang Valley, Kuantan, JB, Penang..

Kategori Sederhana - Family Kecil (Suami + Isteri + seorang anak)

Sumber pendapatan

Perbelanjaan Isi Rumah Yang Wajib

RM

RM

Gaji Suami

2800

Rumah Sendiri/Sewa

900

,+

Kereta dan petrol

200

Gaji Isteri

1300

Anak (Nursery/Sekolah/Pengasuh/Peralatan/Ubat/Susu dan lain2)

550

Hutang Kad Kredit/Personal loan/Study Loan

1050

Ayah Mak kat Kg dua belah suami isteri

300

Insuran minimum

50

Belanja dapur

400

Saving minimum

500

JUMLAH

4100

3950

BAKI

150

??????????


Baki RM150 lagi…belum masuk belanja yang kecil and emergency..
Breakfast + Lunch kat ofis untuk 22 hari bekerja?
Kereta breakdown?
Nak tengok wayang?
Nak makan malam kat luar?
Nak jumpa kawan or sedara kawen, deliver baby, sakit?
Family gathering, kene pulak turn kat rumah kita?
Nak jalan-jalan dengan family?
Saving RM500 sebulan cukup untuk bayar roadtax, insuran, cukai, saman..
Belum lagi kira bil letrik naik, bil air naik, minyak naik, astro naik..kita naik angin..huhu

Nak Raya..seronoknye…Tapi yang tak seronoknya…
Baju raya the whole family…
Kueh raya..rumah mak, mak mertua, rumah sendiri..
Duit raya..lalalalalala
Nak tukar ape yang patut, langsir ke ape ke..
Servis kereta…
Wajib ada at least RM3000 dalam tangan, macam mana? Tak payah pening kepala, buat je loan bank banyak sekarang yang tengah buat offer personal loan ok. Jangan lupa dah bertambah lagi personal loan yang nak kene bayar sekurang-kurangnya RM100 untuk 5 tahun..huhu..gaji kita pun belum tentu bertambah RM100 setahun tau..haruuu...tahun depan nak raya lagi, pinjam lagiii..

Kalau kita nak buat loan kene make sure ada sumber yang bertambah. Jangan ada aliran keluar yang bertambah tapi aliran masuk sama je dari dulu makin berkurang.

Itu kalau yang boleh buat loan, kalau yang tak boleh buat loan macam mana? Masih lagi tak nak perbaiki kehidupan dan nak berpanjangan pening kepala tambah hutang sehari demi sehari..just imagine kalau nak buat loan RM5000 pun tak dapat, macam mana kalau nak buat loan rumah atau loan kereta yang berpuluh ratus ribu? Seriously u need to think twice perlu ke tak perlu kita buat something yang boleh merubah kita kearah yang lebih baik, jika perlu ubah, ubahla wahai kawan.

Macam mana nak settle financial kita kalau kita tak buat sesuatu, tapi kita nak sesuatu yang berbeza..

Nak tunggu sampai kita dah ready? Bila ek rasanya kita akan ready? Biasenye kita ni kalau ada sesuatu yang dah terjadi dan terdesa barulah kita ‘ready’..surely kalau kita baru nak bertindak dalam situasi memaksa kita takkan happy…

perghhhh

dr: N.A.I

Thursday, July 21, 2011

Aku peluk Spongebob Sebab aku cemburu


so sweet bunyi nyer kan.. kan.. kan...
ini sebab entry lawak kengkawan kat UB lah..

Korang. aku nak ajak korang main bende neh! Seronok gile! Hahaha

i) Pilih bulan kelahiran anda:
Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:
1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

JADIKAN 1 AYAT. ( i + ii + iii = ? )
Korang punye ????

Monday, July 18, 2011

Letih

fuhhhhhhhhhh banyak betui habuk kat sini.

Aktiviti yang meletihkan sepanjang minggu lepas membuatkan daku ketandusan idea untuk diperah. heheheheeee walaupun terlalu banyak aktiviti yang boleh dituliskan a.k.a diceritakan. Miski pun daku bulah lah seorang penulis tegar, tapi daku berkeinginan nak tulis jugak. tulis lah apa pun yang terlintas tika menaip ni.

minggi lepas sibuk dengan audit 5S... Audit from MPC.. macam-macam nak diubah. macam-macam nak ditukar, nak dicuci. adeh la.... seminggu yang meletihkan.

sepanjang weekend pulak lagi lah sibuk.... sabtu pergi Family Day TNB kat Bangsar...
sepanjang hari kami di luar rumah... 7am keluar... macam biasa la pegi mana-mana kalo tak tersilap masuk simpang bukan kami lah tu.. hik... haku ni macam la tak pernah kerja kat TNB Bangsar tu.. macam la tak pernah dok bertahun-tahun kat Bangsar tu.. tapi masih tersilap masuk simpang. kami ni PANTANG kalo berborak kalau tiba kat simpang.. sure & kompom-kompom akan terlepas simpang.. aduhhh laaa.. sebab time kat simpang la banyak cerita nak borak.. hahhahaha sorry ya B.. daripada dulu sampai la sekarang kita ni memang la begitu kot... sampaikan awek GPS pun pening nak cari location kami kat mana... . ntah mana-mana ntah kami masuk.. hahhaha lawak.

Tiba kat Family Day around jam 8.30am... fuuhhh terasa jauh lak Bangsar tika tu sebab silap simpang.. hikk. Register, ambil goodies bagai sumer tu.. kami g makan... banyak sangat kupon yang dapat... tak abis sampai sudah... uhuuu punya la ramai anak-beranak TNB... nak makan pon macam berebut-rebut ja. memang serabut la sebab Faqihah kecit lagi... adusss laa... lepas makan-makan.. kami pusing satu padang kelab kilat tu... sebab banyak sangat stall permainan nyer.. dulu time bujang-bujang boleh la nak join apa-apa game.. owh sekarang kena pikir 11kali...

punya la ramai orang sampai tak sempat nak borak-borak dengan kawan-kawan.. main lambai-lambai daripada jauh ja. sebab masing-masing sibuk uruskan anak-anak..11.30am Faqihah dah buat perangai... uhuuu letih sangat lah tu. ok jom kita layan aircond dalam Dewan Kelab Kilat sambil dengar karaoke & artis wooo. oleh kerana Faqihah letih sangat boleh pulak dia terlena walaupun bising sangat dalam dewan tu.. ermm.. lengguh2 kaki ibu tau jadi tilam Faqihah tido...
antara artis-artis yang ada:-

jaafar onn & maya


oh chentaku

ramli sarip

usop wilcha & satiya

bunk face


tunggu punya tunggu nombor kami tak LUCKY so... cabut la...perghhh jauh plak parking keta...
3pm misi mencari surau.. kami nak solat & andikan Faqihah yang dah melekit-lekit tu... sampai naik ruam sebab panas sangat.. sian anak Ibu.

Last-last kami ke surau kat pantai dalam... lepas siap-siap kami menjamu selera KFC free, kueh teow free & burger free.. uhuuuu dah nama pun family day.. sure lah semua pun free. makan sampai kenyang..

Then kami ke jalan TAR.. misi mencari kain untuk baju raya.... malasa nak meredah padas yang ramai orang tu.. kami amibil keputusan beli kain kat NAGOYA ja... senang, murah & serrrjukkk...
pastuuuuu singgah sogo solat agi...
Faqihah mkn nasi McD

then pulang................. fuhhhh letih

Ahad lak kelas..... adui aii.. ada banyak test.. tapi tak sempat langsung bukak buku...so.. jawapannya TEMBAK aja... heheheee..

Thursday, June 30, 2011

Akhirnya......

finally..... rezeki daku.. Alhamdulillah


Foundation Lingerie

PREMIUM BEAUTIFUL FOUNDATION LINGERIE - creating a perfect contour and well-balanced posture. Ensure that you can achieve immediate desirable results safely without medication and operation.


Materials used to manufacture Premium Beautiful:

  • Cut based on the body's three-dimensional design using stereoscopic far infrared rays for absolute presicion and delicacy. It helps blood circulation and metabolism creating complete synergy with the human body.

  • Excellent in absorbing sweat and allowing air circulation. It can be washed with ease while retaining its durability over time.

  • Can be stretched in all directions, its 360 degree elasticity fully accommodates the body's activity without losing any of the original shape.

  • The far infrared rays help improve the elasticity and firmness of the breasts while promoting their development.

Khamis nan indah

Bismillahirohmanirohim........
Morning....

semoga semua berada dalam keadaan baik2 aja... haku, hubby, mak & Faqihah... daku harapkan daku dapat berikan yang terbaik untuk kalian yang daku paling sayang.

semoga amarah daku semalam lebur bersama ribut yang bertiup kencang bersama hujan lebat semalam... agar2 hari ini daku lebih bisa mengawal apa jua peri laku daku setiap saat. semalam mengajar daku erti persahabatan juga. tak kira lah kita bersahabat serapat mana sekali pun ia akan tetap mengingatkan daku erti keperitan dalam persahabatan.

apa pun daku hanya menjalankan rutin seharian. kerja-keluarga-kendiri.... itu saja... hilang kata-kata bagai tak dapat nak diungkapkan perasaan ini. secara auto nyer.. badan2 daku pon mula la kembali lemah, hampir tak bersemangat menjalani rutin harian....

kala tidak punyai semangat ini daku rindu keluh manja bdk nakal ni...


Wednesday, June 29, 2011

MEMBARA

as salam... fuhh.. fuhhhh lama tul x luahkan perasaan kat blog...

arini hati haku berangin sungguh.. bukan berangin la haku rasa.. tapi dah macam gunung yang menunggu nak meletuskan laharnya ja... geram, marah, x puas hati, menci,.... grr sumer ada,,
mana x nyer.. trip haku organize utk ke tioman esok ni di sabotaj....
ya ampun..
dah sah2 korang x mau join pastu sabotaj trip haku lak...
bukan haku x open penyertaan untuk semua.. dah korang sendiri yang tak mau ikut...
mendidih ja rasa satu badan ni.. daripada serjuk aircond opis akibat hujan lebat sampai tak terasa kesejukan nya.. sebab panas membara haku ni lebih lagi.
nama ja kawan dah lama.. tup2 ini yang dia balas kat haku... tapi konon2 ar cover.. dia lah yang kawan yang paling baik di dunia...
kenapalah ada manusia yang serupa ini....
ya Allah.. maafkan lah segala dosa2 hambamu ini...
jadikan lah haku seorang yang lebih sabar dengan karenah manusia lain yang Engkau ciptakan...

moral of the story.."jgn mudah percaya org lain a.k.a kwn sendiri walau baik macamana sekalipun... kerana ia akan buat kita betul2 terluka kalau dilukai"
haku pasrah

doa ku semoga trip ke pulau tioman haku esok ni.. selamat, sejahtera.. & kami gumbira disana...

Thursday, June 16, 2011

PB.... mampukah daku?

Cemana la daku nak dptkan menda nie ek??? abah Faqihah x bg beli lak.. sbb mahal...
uhuuuuu. teringin sgt pakai PB neh...

Ciri - ciri :
  • No 1 Superbrand FIR Corset
  • Lifetime Warranty
  • Teknologi dari Jepun, US, German & Taiwan
  • Far Infrared Ray (F.I.R)
  • Pengiktirafan Persatuan Pakar Chiropractic America
  • Fabrik Akwatek & Akwadyne
  • Kuasa Regangan 360
  • DIrekabentuk 70% untuk Kesihatan dan 30% untuk Kecantikan

Magic of PB:
  • Memperbetulkan pengaliran darah
  • Meningkatkan kadar metabolisme badan
  • Memulihkan sistem pernafasan
  • Menghalang pembiakan sel kanser
  • Membentuk badan & postur yang baik
  • Fabrik yang lembut pada kulit
  • Membantu membersih toksin dari darah
  • Selesa & sesuai dipakai sepanjang hari
  • Merapatkan hubungan intim suami isteri

Info Produk :

Long Girdle
  • direkacipta untuk bentuk rahim
  • sesuai untuk ibu bersalin untuk menaikkan semula rahim
  • sesuai juga yg masih mencuba untuk mendapatkan zuriat...membetulkan kedudukan rahim
  • menghapuskan dan mencegah cyst dan fibroid
  • renda di bahagian kaki juga mengandungi infrared untuk memecahkan lemak

Long Bra
  • cup depan berbentuk pyramid untuk pengaliran udara
  • di tengah cup- boleh mengubat pedih ulu hati
  • menganjalkan dan membentuk payudara supaya 'penuh' dan 'bulat'
  • perut - kurangkan lemak

Waist Nipper
  • tetulang beefungsi membantu masalah tulang belakang
  • suntikan FIR paling banyak dalam tetulang bengkung
  • boleh mengubat jaundice baby ( balut baby instead of cara tradisional jemur)
  • demam - balut untuk turunkan suhu
  • sakit kepala dan migraine
  • juga boleh digunapakai untuk kaum lelaki - mengecilkan perut dan menguatkan tulang belakang