Friday, October 21, 2011

Gula Halus vs Gula Kastor

Cerita pasal gula ni timbul sebab Ibu nak beli gula. tapi bila sampai kedai Ibu jadi confuse pulak nak beli gula halus ke gula kastor.. so sudahnya tak beli.. hahaha.. last weekend nak buat roti, baru perasan takde gula halus/kastor dah..yg ada gula pasir.. so terpaksa la blend sendiri.. anyway.... gula kastor lebih halus compared to gula halus... (source: http://sugarlabinta.com/about.php)

Gula halus (fine granulated sugar)
Gula halus jenis ini bewarna putih dan sesuai untuk membuat kek kerana butir-butir gulanya yang halus mudah cair apabila dipukul bersama mentega ataupun dipukul bersama telur.


Gula kastor (castor sugar)
Gula ini bewarna putih dan ianya pilihan yang paling ideal untuk membuat kek, biskut, pastri, roti dan lain-lain. Butir-butir gulanya lebih halus dari gula halus dan ia mudah cair apabila dipukul bersama mentega atau telur. Sekiranya gula ini tiada , boleh gunakan gula halus.

Lepas ni harap2 roti ke bingka ke kek ke.. yg memerlukan gula kastor ku menjadi & lebih enak rasanya.. acehhhh hik

3 comments:

  1. owhh ye eh?
    slama ni na blend je gula senang
    sbb stok gula kan slalu ade kt umah,
    gula kastor xpenah beli
    ingt lepas ni nk beli la gula kastor
    xyah nk blend2 dah :)

    ReplyDelete
  2. hah itu la na... Hany pon tak tau gak... hari2 dok tanya kat hubby nak beli gula kastor ke x yah... ari2 dok ngadap tenet pon tak tergerak hati nak surf... adoi lah kan...
    so lepas nih senang.. beli ja..

    ReplyDelete
  3. kita pulak mmg beli gula kastor sbb senang nk buat kek/tart. so kalau nk buat teh pun sebat yg tu jugak. haha

    ReplyDelete